Huisstofallergie

Een verstopte neus als je ’s ochtends opstaat of een niesbui zodra je wakker wordt? Jeukende en tranende ogen als je in een ruimte bent met gordijnen en tapijt? Een piepende ademhaling en een benauwd gevoel? Allemaal symptomen van huisstofallergie.

Huisstofallergie wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Huisstofmijten zijn kleine witachtige beestjes die behoren tot de spinachtige. Hun afmeting is slechts 0,1 tot 0,6 mm waardoor ze niet of nauwelijks zichtbaar te zien zijn met het blote oog.

Huisstofmijten leven graag op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor huisstofmijten. In een matras kunnen wel 1 miljoen huisstofmijten leven! Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (zoals knuffelbeesten). Ze komen het hele jaar voor, maar zijn er vooral in het najaar en de winter. Het kan dus zijn dat als je allergisch bent voor de huisstofmijt dat je vooral in die periode klachten hebt of dat je klachten dan sterker zijn dan in de rest van het jaar.

Hoe hou je de huisstofallergie in bedwang?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt komt er, nadat je in aanraking bent gekomen met de huisstofmijt (of eigenlijk zijn uitwerpselen), een stof vrij (histamine) die klachten zoals niezen, een loopneus, piepende ademhaling en jeukende ogen veroorzaakt. Om dit voorkomen is het belangrijk om zo min mogelijk in aanraking te komen met de huisstofmijt.

Thuis kun je de huisstofmijt misschien nog wel in bedwang houden. Maar het komt ook voor in openbare gelegenheden zoals scholen, bioscopen of theaters, in hotels en restaurants. Wat kun je er dan aan doen? Een medisch hulpmiddel zoals Noviral Anti Allergie Spray kan je bewapen tegen huisstofmijt.

Een aantal tips bij huisstofallergie:

  • Ventileer dagelijks de ruimtes waar je in verblijft
  • Verschoon regelmatig je beddengoed (wekelijks)
  • Gebruik anti-allergie dekbedden en kussens
  • Doe knuffels zoveel mogelijk de deur uit
Huisstofsallergie? Noviral Anti Allergie Spray helpt bij hooikoorts, stof- en dierenallergie