Pollenkalender

Omdat er veel verschillende soorten pollen zijn en de mensen met hooikoorts niet allemaal voor dezelfde pollen allergisch zijn heeft niet iedereen tegelijk last van typische hooikoortsverschijnselen. De periode dat je last hebt van hooikoorts is daarnaast ook nog eens afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent.

De meeste van deze hooikoortsveroorzakers bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de pollen/grassen volop in bloei staan.

Grassen

Je verwacht het misschien niet, maar gras is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. En omdat gras in Nederland overal aanwezig is, denk aan alle weilanden, parken, langs wegen, grasvelden, etc. kan dat voor mensen met hooikoorts erg vervelend zijn. Er zijn wel 140 verschillende soorten gras in Nederland, maar daarvan veroorzaken 29 soorten de hooikoortsverschijnselen. En ook gras staat in bloei, meestal tussen begin mei en half juli.

In de pollenkalender hiernaast vind je de bloeiperiode van de diverse soorten gras.

Berk

Veel mensen zijn allergisch voor berkenpollen. Voor de berken geldt eveneens dat wanneer zij in bloei staan er aan het einde van de takken gele katjes hangen waar stuifmeel aan zit. Dit stuifmeel kan eenvoudig door de wind weggeblazen worden. In Nederland (met name in het oosten) groeien berken voornamelijk op de zandgronden, maar je ziet ze ook vaak in diverse parken, tuinen en straten.

Els

Elzen zijn één van de vroegst bloeiende bomen (meestal in maart al), en komen veelal voor op drassige plaatsen en langs waterkanten. Je herkent de els heel goed als hij in bloei staat, want dan hangen er van die katjes aan de takken die stuifmeel produceren.

In de pollenkalender hiernaast vind je een overzicht van de bloeiperiode van deze bomen.

Pollenkalender - Noviral Anti Allergie Spray - Je wapen tegen hooikoorts

Onkruid zoals bijvoet

Bijvoet is een plant, maar eigenlijk een onkruid en net als de berk en de grassen één van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. Je vindt bijvoet vaak aan de kant van de weg en lans de waterkant, spoorwegen en op braakliggend bouwterrein. De plant kan wel een meter hoog worden en is te herkennen aan de gele bloemen met stuifmeel. Bijvoet bloeit pas laat in de zomer, met augustus als piekperiode. Meestal is dit een indicatie voor mensen met hooikoorts dat het hooikoortsseizoen er bijna op zit.